Tillgängligt barn

Tillgängliga turer speciellt anpassade för barn och unga med synnedsättning.

Vi känner, lyssnar, kollar och lär oss. Det blir en och annan läskighet och kanske en liten sång från förr i tiden för dem som vill. Förresten, hur smakade pepparkakor på 1700-talet? Vi testar! Mammor, pappor och syskon går gratis. Läs mer om tillgänglighet här: Tillgänglighet. 

Skansen

Friluftsmuseet Skansen är ett centrum för folkliv och traditioner i Sverige. Här finns hus och gårdar från hela Sverige och här finns massor av djur från hela Norden. Under den här turen kollar vi på gamla miljöer och hör om hur människor levde förr. Vi tittar på hus som fanns i städerna och får veta vad man kunde jobba med förr: Glasblåsare och boktryckare till exempel. Vi fortsätter till landsbygdsdelen där vi promenerar mellan torp, gårdar, fäbodar från olika delar av Sverige. På de olika gårdarna blir det berättelser om pigor och drängar, om hur man gifte sig förr i tiden och om hur barn gick i skola. Vid någon av gårdarna stannar vi lite längre och det finns tid att äta medhavd matsäck. Om gruppen vill kan vi också lära oss en liten sång från förr i tiden. Vi fortsätter till avdelningen för nordiska djur och tittar bland annat på älgarna och isbjörnarna.

Startplats: Huvudentrén, Djurgårdsslätten 49-51
Slutplats: Huvudentrén, Djurgårdsslätten 49-51
Tidsåtgång: 4 h
Promenadlängd: cirka 4 km
Pris: Kontakta mig för prisuppgift.
Underlag och terräng: Kullerstenar några partier. Några uppförslut.
Förtäring: Medtag gärna saft, en termos med kaffe eller te och något att äta.

Gamla stan

Tur där vi upptäcker Stockholms äldsta delar. Vi går i Mårten Trotzigs gränd, stadens smalaste gränd. Vi kollar in den äldsta porten och hör historien om pigan som blev drottning. Vi känner på Stockholms allra minsta staty, ser en av de största statyerna, Sankt Göran och draken, och får hör hur Kungliga slottet ser ut. Under turen känner vi på gatsten, ankarslut och portar. Vi lyssnar till ljud och hör om alla de språk som talades i Stockholm förr i tiden. Vid den stora brunnen på Stortorget känner vi på vattnet och hör om varför vattnet var så viktigt i Stockholm förr. Vi kollar på dåtidens sopnedkast, vilka kanske ter sig lite äckliga. Lite läskigheter blir det också. Varför hette till exempel den lilla gränden norr om Storkyrkan "Helvetesgränd"...? Häng med och hör!

Efter halva tiden, på Stortorget, gör vi paus. Det finns då chans att köpa en kaffe eller glass eller äta medhavd matsäck.

Startplats: Skeppsbron 44 (restaurang Zum Fransiskaner)
Slutplats: Slottsbacken 3
Tidsåtgång: 1,5 h
Promenadlängd: Cirka 1,5 km
Pris: Kontakta mig för prisuppgift.
Underlag: Mestadels kullerstensgator. Några kortare backar. En trappa  med cirka 40 trappsteg (alternativ till trappan finns).
Förtäring: Efter halva tiden, på Stortorget, stannar vi för en paus. Det finns chans att äta medhavd matsäck eller köpa glass och annat.