Aktuellt

För program våren 2022, se kalendariet, se: Kalendarium

2022-06-25

 Full fart med kryssningsgäster

Säsongen har börjat på allvar! Jag jobbar med kryssningsgäster från bland annat USA. Till turerna hör panoramaturen, en bussfärd genom stan med stopp vid Kungliga slottet. Ett stycke svensk historia i fin barock-kubik!

2022-05-28

 Tillgängligt visning av Slottet

Den 22 juni håller jag en tillgänglig visning av Kungliga slottet. Visningen är beskrivande med taktila inslag. Det är inte tillåtet att röra något i slottet. Till visningen får vi dock låna en unik samling gamla, kungliga textilprover. Det är tyger som används till möbler, gardiner, servetter med mera. Dem känner vi på  under visningen. Välkomna! Läs mer här.
Foto: Kungaslotten.se

2022-05-21

Fransk grupp prisade Stadshuset

I mitten av maj guidade jag tillsammans med kollegerna Åsa Ohlén-Ohlsson och Ebba Hobohm, en grupp från det franska företaget Hopten i Stadshuset. Den franska gruppen var mycket intresserade av ja, allt och frågade om såväl kommunfullmäktiges ansvar som interiören i De hundrades valv. Stadshuset ger oss minsann något att vara stolta över.

2022-05-14

Stockholmaren med kaffe och historia

Bussturen Stockholmaren hade premiär i maj. Vid 11-tiden hade vi kommit till 1950-talet och det var dags för kaffe i folkhemsdelen Årsta. Chaufför Christer Ahlm dukade upp från bussen. Stockholmaren är en tur genom tidsepoker,  samhällets och stockholmarnas värderingar. Turen är ett samarbete mellan mig och Ekman Resor. Nästa färd går den 9 augusti. Läs mer här: Ekman Resor.

2022-04-17

Kryssningssäsongen har börjat

Kryssningsbåtarna är här! Jag har visat tyskar Gamla stan. Stortorget fascinerar, som vanligt. Kryssningsgästerna har många olika program att välja mellan. En promenad i Gamla stan hör till det som många gör. Båtarna, som kommer från Europa och USA, kommer att komma hela sommaren. Först i slutet av oktober lämnar den sista. Det är långt dit!

2022-04-04

Ukrainare besökte Gamla stan

En grupp ukrainare som nyligen lämnat sitt hemland med anledning av kriget, besökte Gamla stan tillsammans med mig. Några personer i gruppen hade synnedsättning och turen var tillgänglig och taktil. Jag beskrev och vi kände på fasader, brunnar, ankarslut, statyer och gatsten. Vännerna Per Enerud och Anna Pavlenko svarade för kontakt och tolkning. Vad jag förstod tyckte de nyanlända om vad de såg. Jag hoppas att de kunde njuta och koppla av för en sekund.

2022-03-12

Solig premiär för kvinnoidrott

Turen "Kvinnor och idrott" har haft premiär. Under fyra lugna kilometrar på Djurgården hann vi med både guidning och kvinnors idrottshistoria. Greta Johansson, "Guld-Greta", från Solskensolympiaden 1912, är bara en av dem som kom på tal.  Turen går hela våren. Se kalendariet.

2022-02-24

Fina Stockholmssalonger väntar

Restriktionerna har släppt och vi får ses och prata! Och nu är vårens Stockholmssalonger är inplanerade. Det blir fyra fylliga kvällar med samtal om stadsplanering, andlighet, journalistik och poesi. Välkomna! Se Stockholmssalong.

2022-02-03

Vårens vandringar ute

Vintertid är utetid. Nu ligger vandringar under februari och mars ute. Titta i kalendariet. Det blir bland annat "Kvartersminnen" och "Vandring för alla sinnen". I mars uppmärksammar vi kvinnor och idrott i form av fyra friska kulturfys-pass på temat kvinnor och idrott. Se kalendariet.

2022-01-19

"Stockholmaren" klar att boka

Nu går turen Stockholmaren att boka. Turen går den 4 maj i regi av Ekman Resor. "Stockholmaren" är en halv dags bussfärd runt om i stan. Temat är den stockholmska folksjälen. Genom att färdas genom olika områden ser vi bebyggelse från olika tider och hör om samhällets idéströmningar och stockholmarnas mentalitet. Jag har planerat turen och guidar den. Välkomna!
Läs mer och boka hos Ekman Resor

2022-01-07

Årsta slott glänser inför 2022

I början av januari bjöd Årsta slottsmuseum årets första visningar. Jag hade äran att vara slottsguide. Årsta slott är en liten pärla. I den här sängen sov Gustaf Cedergren, entreprenör och äventyrare som ägde slottet i början av 1900-talet. Årsta slottsmuseum kommer att erbjuda ett antal visningar under våren och sommaren. Det går också bra att boka egna visningar. Jag kan verkligen rekommendera detta märkvärdiga, lilla slott. Se Haninge kommun på nätet.

2021-12-17

Snart guidning i Årsta slott

Under andra halvan av december är jag i färd med att förbereda guidearbete i Årsta slottsmuseum. Museet ligger i Haninge kommun. Jag kommer att jobba där på timbasis. Slottet har bebotts av bland annat av sjöofficer Klas Bielkenstierna och hans hustru Barbro i slutet av 1600-talet, familjen Bremer, där dottern Fredrika lade grunden till sitt samhällsengagemang, under andra halvan av 1800-talet och den stenrike entreprenören och äventyraren Gustaf Cedergren under 1900-talets första hälft. Årsta slottsmuseum är sannerligen, som det självt säger, slottet med de många historierna! Läs mer om Årsta slottsmuseum på Haninge kommuns webbplats.

2021-12-13

Ljusa turer under Nobelvecka

Perioden 5-12 december guidade jag Nobel Week Lights. Det var ett konstprogram med ljusinstallationer med anledning av Nobelveckan. Arrangör var bland annat Stockholm stad, Nobelprismuseet, Rymdstyrelsen med stöd av olika partners. Verken var hyllningar till nobelpristagare och vetenskap. Under mina vandringar såg vi cirka 12 av de 22 installationerna. Verket Earth from Space av Andreas Skärberg hör till vi beundrade.

2021-12-02

Konst på sista salongen

Den 2 december gick säsongens sista Stockholmssalong på Mäster Olofsgården av stapel. Temat var "Stockholm i konst och känsla". Konstnär Fredrik Landergren och Lena Wennerstén, som skriver och målar, gästade. Fredrik visade några av sina Stockholmsverk och berättade om hur staden inspirerar honom. lena läste en lång hyllningsdikt till Stockholm.
Efteråt pratade vi bland annat om nyttan av offentlig konst, hur man uttrycker tacksamhet tull en stad och om all konst passar överallt. Karin Waldnert, klarinett, Mats Kullander, dragspel och Arne Lowden, nyckelharpa stod för entrémusik.