Kulturfys

Turer för både kropp och själ. Vi marscherar raskt, joggar lätt eller cyklar mellan stopp där jag guidar och ger glimtar ur Stockholms idrottshistoria. 

 

Kvinnor och idrott Djurgården 4 km

Kvinnor har periodvis haft en undanskymd roll i idrottshistorien. Men kvinnor har tagit för sig! Hör om vikingakvinnor som simmade nio kilometer med barn på ryggen, om stockholmskan som startade fäktklubb i början av 1900-talet, om Guld-Greta Johansson som 1912 var den första kvinnan som vann ett OS-guld och mycket mer. Under den här turen på sköna Djurgården varvar vi jogg och marsch med övningar, samtidigt som vi hör om kvinnors idrottande genom tiderna.

Form: Lätt jogg, ibland marsch
Startplats: Djurgårdsporten, Djurgården, till vänster strax efter Djurgårdsbron
Slutplats: Djurgårdsbron, Strandvägen
Tid: 1 h 45 min
Pris: Kontakta mig för prisuppgift.
Tillgänglighet: flack underlag

Kontakt och bokning

Foto: Karl Ransell, Stockholms stadsmuseum, KR192

Anrika Stadion 2 km

Stockholms Stadion anlades till Solskensolympiaden i Stockholm 1912. Den är världens äldsta aktiva idrottsarena. Med sin medeltidsinspirerade arkitektur och genomtänkta planering är Stadion idrott, historia och samhälle. Under denna tur utforskar vi den anrika arenan utanför och innanför. Vi ser arkitekturen och den som vill kan pröva banorna. Skulle du ha slagit 1912 års maratonvinnare på upploppet? Vi kör ett hemligt test.

Form: gång, löpning för dem som vill
Startplats: entrén, Klocktornet, Stadion, Lidingövägen
Slutplats: Klocktornet, Stadion
Tid: 1 h 30 min
Pris: Kontakta mig för prisuppgift.
Tillgänglighet: flackt underlag

Kontakt och bokning

Foto: Axel Malmström, Stockholms stadsmuseum, E24639

Idrottsparken 5 km cykel

Området runt Östermalms IP och Stadion är fyllt av idrottshistoria. Här gick inte bara den framgångsrika Solskensolympiaden av staplen 1912. Här ligger också Kungliga Tennishallen där Kung Gustav V (kungen var för övrigt en av de första att introducera mixed dubbel i tennissporten), här finns Ryttarstadion från 1930 och här ligger Östermalms IP som invigdes 1906 av Oscar II.  Under turen cyklar vi runt bland de anrika idrottsanläggningarna i området. Vi hör om träning och tävling förr och nu.

Form: Cykel
Datum: Datum för våren 2022 kommer inom kort.
Startplats: Entrén, Stadion, Lidingövägen
Slutplats: Entrén, Stadion, Lidingövägen
Tid: 1 h 30 min
Pris: Kontakta mig för prisuppgift.
Tillgänglighet: flackt underlag
Bokning: ingen föranmälan

Kontakt och bokning