Musikresa Uppland

Bussresa till Uppland. En dag. Besök i Klaverens Hus i Lövstabruk samt Vallonbruket i Lövstabruk med Cahmanorgeln. Vidare till  Gyllby där Åsa och Esbjörn Hogmark, riksspelmän och nyckelharpa-byggare, bjuder på kaffe, berättar och spelar. Avgång från Stockholm. 

Norra Uppland är de gamla brukssamhällenas hemtrakt. Här har järnbrukspatroner och  smeder, kärnerskor och lärarinnor verkat sedan 1600-talet. Vallonbygden är också ett av den svenska folkmusikens viktigaste fästen. Sedan flera hundra år tillbaka tillverkas här den folkkära nyckelharpan.

Under den här resan tar vi del av Musik-Uppland. Vi startar tidigt för att hinna allt. Vi börjar med att besöka Klaverens Hus i Lövstabruk. Lövstabruk ligger i Tierps kommun i nordöstra Uppland. Klaverens Hus är ett museum som rymmer pianon och klaverinstrument sedan 1880-talet. Vi får guidning av Klaverens Hus föreståndare, Eva Helenius. Vi ser gamla klavikord, tramporglar, självspelande instrument, industripianon ja, allt i klaverväg! Den som vill får självklart pröva.

Efter Klaverens Hus åker vi till Vallonbruket Lövstabruk. Bruket har anor ifrån 1500-talet. Det är ett av Sveriges bäst bevarande vallonbruk. Vallonbruken är ett samlingsnamn på brukssamhällen som anlades på 1600-talet i i norra Uppland. Från 1640- talets början var bruket i familjen de Geers ägo i hela 13 generationer. Idag är det ett minne över en välbevarad och vacker 1700-talsmiljö. Vi finner här bland annat ett bibliotek och ett orangeri. Vi äter lunch på Lövstabruk värdshus och får en guidning i herrgården. Därefter bänkar vi oss i Lövstabruks kyrka. Här berättar kyrkans organist om den världsberömda Cahmanorgeln från 1700-talet. Orgeln byggdes 1728 av den svenske organisten och orgelbyggaren Johan Niclas Cahman. Den är en av Sveriges bäst bevarade barockorglar. Samtidigt är den en av Europas mest värdefulla instrument. Många verk har spelats in på orgeln. Vi får njuta av en liten konsert.

 

På eftermiddagen blir det nyckelharpa. Vi gör ett exklusivt besök hemma hos Åsa och Esbjörn Hogmark i Gyllby utanför Örbyhus. Åsa och Esbjörn är riksspelmän på nyckelharpa. Esbjörn är också en av vårt lands skickligaste nyckelharpabyggare. Han har genom åren byggt hundratals harpor. Åsa, som också är utbildad folkdanspedagog, är en drivande kraft i bygdens kulturliv. Hemma hos Åsa och Esbjörn bänkar vi  oss på Hogloftet i uthuset där vi bjuds på kaffe och kaka. Åsa och Esbjörn ger musikprov och berättar om folkmusiken och nyckelharpan som immateriellt kulturarv, i ett geografiskt och historiskt perspektiv. De ger en liten konsert och om önskemål finns kan det blir lite dans. Vi avslutar eftermiddagen med att titta i Esbjörns verkstad. Vid 17.30-tiden åker vi hemåt.

Datum: Kontakta mig.
Start: Cityterminalen, Stockholm, kl. 09.00
Slut: Cityterminalen, Stockholm, kl. 19.30
Distans: Stockholm-Lövstabruk: 160 km, cirka 2 timmars färd en väg (ett stopp)
Tillgänglighet: Bussresa. På Lövstabruk är det full tillgänglighet. Klaverens Hus har rullstolsramp. Hogmarks är ett privat hem. Trappa upp till Hogloftet.
Ingår: Buss, reseledare/guide, inträde och guidning i Klaverens Hus, Lövstabruk, inträde och guidning på Lövstabruk, lunch Lövstabruk, besök hemma hos Åsa och Esbjörn Hogmark i Örbyhus, kaffe och kaka, musikframträdanden hos Hogmarks.
Pris: Kontakta mig.

Kontakt och bokning